Mark Broeze


Hier moet een beeld komen


De bedenker, Mark Broeze

Mark Broeze, geboren in 1983 in de Noordoostpolder en opgegroeid in Dronten. Creativiteit zat al van vroeg af aan in zijn bloed. Om de creativiteit verder te ontwikkelen ging hij na zijn periode op de middelbare school, door naar het Grafisch Lyceum in Zwolle. Na de afronding van deze studie besloot Mark om verder te studeren aan de kunstacademie in Arnhem. Ten tijde van deze studie is de basis is gelegd voor de huidige broezels. Tijdens een studieonderzoek van typografie naar lettervormen kwam hij op twee figuurtjes: de kikker en de muis. Op dat moment vond hij deze figuren eigenzinnig, aandoenlijk en interessant maar heeft hij hier toen niets mee gedaan, dit volgde pas een paar jaar later.

Na zijn periode aan de kunstacademie is Mark Broeze het aan het werk gegaan bij een grafische studio. Hier verzorgde hij in eerste instantie de opmaak voor verscheidende vakbladen maar groeide al snel door naar de rol van art director. Naast deze baan, was hij ook druk met topsport: rolstoelbasketbal. Hiervoor trainde hij meerdere dagen per week op Papendal onder vlag van NOC/NSF en schopte het zelfs tot het Nederlandse team. Het was in deze periode dat het idee van de broezels is ontstaan. Tijdens het archiveren van zijn studiewerk, stuitte Mark Broeze op zijn oude schetsen van zijn lettervormen onderzoek met de kikker en de muis, uit de tijd van de kunstacademie. Het eigenzinnige en aandoenlijke karakter van deze twee dieren zorgde ervoor dat hij hier toch wat meer mee wou doen. Mark Broeze heeft deze twee bestaande dieren als basis genomen met als uitgangspunt het alfabet (a-z) en zo heeft hij er 24 nieuwe dieren erbij bedacht. Hierdoor groeide het aantal dieren ‘broezels’ uit tot de huidige 26.

In de tussentijd veranderde er veel in het leven van Mark Broeze. Zo kreeg hij een andere baan als art director en is hij gestopt met rolstoelbasketbal op topsport niveau. Hij is gaan samenwonen met zijn huidige vrouw Anne Broeze - van Laer en niet veel later zijn zij verhuisd van Houten naar Harderwijk waar drie jaar later ook hun prachtige dochter is geboren.

Tijdens deze drukke periode zijn de broezels op laag pitje beland, maar nooit uit beeld geweest. Door onder andere de geboorte van zijn dochter besloot Mark de broezels de aandacht te geven die deze verdiende. Samen met schrijfster Rosanne van der Wolf, die hij kende uit zijn periode van de vakbladen, heeft hij zijn eerste boekje ‘broezels verstoppertje spelen’ geschreven.Deze heeft Mark in maart 2020 uitgegeven en te koop aangeboden in zijn eigen webshop tezamen met andere broezel producten.

Inmiddels staat er nu een prachtig platvorm voor kinderen van 0-4 jaar online waar baby’s en peuters heerlijk kunnen worden voorgelezen, spelen, kleuren en filmpjes kunnen kijken.

disclaimer | © broeze.org