Mark Broeze


Hier moet een beeld komen


De bedenker, Mark Broeze

Mark Broeze, geboren in 1983 in de Noordoostpolder en opgegroeid in Dronten. Creativiteit zat al van vroeg af aan in zijn bloed. Na zijn middelbare school besloot hij naar het Grafisch Lyceum in Zwolle te gaan. Nadat hij deze opleiding had afgerond besloot Mark om te gaan studeren aan de kunstacademie in Arnhem. Tijdens deze studie is ook de basis ontstaan voor de huidige Broezels. Met een studie naar lettervormen kwam hij op twee basis figuurtjes, de kikker en de muis.

Na zijn periode aan de kunstacademie is Mark Broeze het aan het werk gegaan bij een grafische studio waar hij vakbladen opmaakte en ontwierp. Naast deze baan, was hij ook druk met rolstoelbasketbal. Hiervoor trainde hij ook meerdere dagen per week op Papendal onder vlag van NOC/NSF en haalde het Nederlandse team.

Het was in deze periode dat het idee van de broezels echt is gegroeid. Bij het opruimen van zijn studiewerk stuitte Mark Broeze weer op zijn oude schetsen uit de tijd van de kunstacademie. Hier kwamen de kikker en de muis weer naar voren. Het idee ontstond om hier wat mee te gaan doen. Mark Broeze heeft de twee bestaande dieren als basis genomen en 24 nieuwe erbij bedacht met als uitgangspunt het alfabet. Zo zijn de broezels uitgegroeid naar 26 dieren.

In de tussentijd veranderde er veel in het leven van Mark Broeze. Zo kreeg hij een andere baan als grafisch ontwerper en later als art-director. Is hij gestopt met rolstoelbasketbal op hoog niveau en gaan samenwonen met zijn huidige vrouw Anne Broeze - van Laer. Niet veel later zijn zij verhuisd van Houten naar Harderwijk waar een drietal jaar later ook hun prachtige dochter is geboren.

In deze drukke periode zijn de broezels weer op laag pitje beland, maar nooit uit beeld geweest. O.a. door de geboorte van zijn dochter besloot Mark Broeze toch om de broezels de aandacht te geven die ze verdiende.
Zo besloot hij een boekje uit te gaan geven. Samen met schrijfster Rosanne van der Wolf, die hij kende uit zijn periode van de vakbladen, heeft hij zijn eerste boekje broezels spelen verstoppertje geschreven.

Inmiddels staat er nu een prachtig platvorm voor kinderen van 0-4 jaar online waar kinderen heerlijk kunnen lezen, spelen, kleuren en filmpjes kunnen kijken.

© broeze.org