De broezels

Wat maakt broezels zo broezelig? Deze vrolijke letterdiertjes vormen samen het alfabet met hun eerste letter: a van aap, b van beer, c van cavia en zo door. Broezels zijn helemaal opgebouwd uit letters en leestekens en daarom zien er soms ook een beetje eigenzinnig uit. Kijk maar eens heel goed!

Wie zijn de broezels? Er is een vast groepje dat je vaker zult zien in verhaaltjes. Dit zijn broezel beer, rups, olifant, egel, lam en slak. Samen vormen zij met hun eerste letter het woord broezels. Toch is er maar één waar het allemaal om draaid, dit is broezel lam. Hij is jong en zit vol energie. Samen met de andere broezels beleeft hij de leukste avonturen.

Welke broezels zijn er allemaal? Mocht je de tel zijn kwijt geraakt? Er zijn 26 broezels van a tot en met z. We stellen ze hieronder even voor.

Aap: Een druktemaker, erg onhandig maar altijd in voor een grapje.  Beer: Snoeperd en zoetekauw, nooit zin om wat te doen totdat het om eten gaat. Cavia: Stilstaan kan hij niet en rent het liefste de hele dag door.
Dolfijn: Maakt altijd de mooiste sprongen, de één nog mooier en hoger dan de ander.   Egel: Erg verlegen, maar als hij bang is dan rolt hij zich op tot een klein balletje. Flamingo: Roze is zijn lievelingskleur en staat het liefst tussen de andere flamingo's. 
Geit: Ook wel beter bekend als meneer brompot. Maar voor lam gaat hij door het vuur. Hond: Speelt het liefste de hele dag. Ziet hij een bal, dan rent hij er achteraan.  Inktvis: Is altijd alles kwijt. Maar heeft het vaak vast in één van zijn tentakels. 
Jaguar: Is liever lui dan moe. Maar aan zelfvertrouwen heeft hij geen gebrek en laat dit graag aan iedereen weten. Kikker: Een vrolijke lawaaimaker die altijd wel een verhaaltje klaar heeft staan. Hij is een echt kwebbelkont.  Lam: Een vrolijke spring in het veld en altijd vol vragen. Beleeft samen met de andere broezels de leukste avonturen.
Muis: Pas op, want hij hoort alles en deelt dit met alle broezels. Een echt klein roddelkontje.  Neushoorn: Badderen is zijn grootste hobby en kletst het liefste met muis over de andere broezels. Olifant: Dol op maken van muziek en trompettert het liefst de hele dag. Al is de maat houden niet zijn sterkste punt.
Poes: Op zijn vaste plek houdt hij alles en iedereen in de gaten. Quokka: Heeft maar één doel, verder springen dan ieder ander. Rups: Droomt ervan ooit eens te kunnen vliegen.
Slak: Denkt sneller dan hij kan praten en stottert daarom een beetje. Reizen is zijn lust en zijn leven.  Tijger: Zit vol kwaaie jongensstreken, maar heeft een hart van goud. Uil: Een verstrooide professor, maar is altijd behulpzaam. 
Varken: Erg ijdel en neemt het liefst een modderbad.  Wesp: Is altijd te vinden met poes. Samen smeden ze altijd plannetjes.  Xl potvis: Biedt altijd een luisterend oor. Met vragen kan je bij hem terecht.
 
Yak: Wandelt graag en vaak door de bergen waar hij het liefste is. Zeehond: Ligt graag te zonnen op het strand, maar houdt ook erg van zandkastelen bouwen.  
     
disclaimer | © broeze.org