Over de broezels


Wie zijn nou eigenlijk de broezels? Broezels zijn kleine letterdiertjes van a-z. Elke broezel is opgebouwd uit verschillende letters, kijk maar eens heel goed. Deze letterdiertjes zijn ontworpen door Mark Broeze tijdens zijn studie aan de Kunstacademie. Daar heeft hij de eerste twee figuurtjes gemaakt, de kikker en de muis. Later, na zijn studie, is het idee gekomen om een heel alfabet van dieren te maken. Dit zijn de broezels geworden.

Waar komt de naam broezels dan vandaan? Deze is eigenlijk heel erg makkelijk te beantwoorden, het is een verbastering van de achternaam van Mark Broeze.

Wie zijn de hoofdfiguren van de broezels? De hoofdfiguren zijn beer, rups, olifant, egel en lam. Samen vormen zij met hun eerste letters het woord broezel. Broezel lam is de spil in het web waar alles om draaid. Zijn jonge en onbezonnen karakter zorgt ervoor dat hij samen met de andere broezels de leukste avonturen beleeft.

Wat is het broezel eiland Dit eiland bestaad uit vier delen; de boerderij, het bos, de savanne en het strand. Op elk deel van het eiland wonen de verschillende broezels. Wil jij weten welke broezels waar leven? Kijk dan hieronder.


Op de boerderij

Deze broezels leven op de boerderij: lam, geit, kikker, yak, varken, poes en hond.

In het bos

Deze broezels leven in het bos: beer, aap, slak, rups, uil egel en muis.

Op de savanne

Deze broezels leven op de savanne: olifant, neushoorn, jaguar, tijger, quokka en wesp.


Op het strand

Deze broezels leven op het strand en in de zee: xl-potvis, dolfijn, inktvis, flamingo en zeehond.© broeze.org