Over de broezels


De broezels zijn ontstaan bij een lettervormen onderzoek van Mark Broeze tijdens zijn studie aan de kunstacademie. Ten tijde van deze studie is de basis is gelegd voor de huidige broezels. Tijdens een studieonderzoek van typografie naar lettervormen kwam hij op twee figuurtjes: de kikker en de muis.

Maar wat maakt de broezels nou eigenlijk zo anders dan alle andere kinderillustraties? De broezels, kleine letterdiertjes zijn op meerdere manieren gelinkt aan letters. Zo vormen de eerste letters van alle broezels samen het alfabet. Maar elke broezel is ook opgebouwd uit verschillende letters en leestekens, kijk maar eens heel goed. Door gebruik te maken van de lettervormen en leestekens uit het alfabet heeft Mark Broeze 26 verschillende karakters opgebouwd die hun eigen eigenzinnige maar aandoenlijke stijl hebben. Als basis is het lettertype FF Scala Sans gebruikt, deze is ontworpen door Nederlandse letterontwerper Martin Majoor. Het schreefloze en eigenzinnige karakter van dit font zie je dan ook weer terug in het karakter van de broezels.

Waarom heten ze eigenlijk broezels? Dit is eigenlijk heel erg makkelijk te beantwoorden, het is een verbastering van de achternaam van Mark Broeze. Hij heeft deze letterdiertjes liefkozend broezels genoemd.

Wie zijn de broezels? Zoals je waarschijnlijk nu al begrijpt zijn broezels kleine letterdiertjes bestaande uit 26 figuren. Het vaste groepje dieren dat je vaker zult zien terugkeren in verhaaltjes zijn broezel beer, rups, olifant, egel, lam en slak. Samen vormen zij met hun eerste letter het woord broezels. Lam is het hoofdkarakter en boegbeeld van de broezels. Hij is de spil in het web waar alles om draait. Zijn jonge en onbezonnen karakter zorgt ervoor dat hij samen met de andere broezels de leukste avonturen beleeft.

Waar leven de broezels? De broezels leven gezamenlijk op broezel eiland dat bestaat uit vier delen; de boerderij, het bos, de savanne en het strand. Op elk deel van het eiland wonen de verschillende broezels. Wil jij weten welke broezels waar leeft? Kijk dan hieronder verder.

Op de boerderij

Op de boerderij is het altijd dolle pret. Deze broezels worden verzorgd en goed beschermt tegen de elementen van de natuur. Deze broezels vind je op de boerderij: lam, geit, kikker, yak, varken, poes en hond.

In het bos

Er gaat niks boven de beschutting van het bos. Het is een prachtige speelgebied waar je kan klimmen, nesten bouwen en verstoppen. De volgende broezels vind je in het bos: beer, aap, slak, rups, uil, egel en muis.

Op de savanne

Het leven is hier niet altijd even makkelijk en is het soms een survival of the fittest. Gelukkig kunnen deze broezels hier goed leven op de savanne: olifant, neushoorn, jaguar, tijger, quokka en wesp.


Op het strand

Lekker uitwaaien, zwemmen, schelpen zoeken en zandkastelen bouwen. Het kan allemaal op het strand. De kans is erg groot dat je deze broezels hier tegenkomt op het strand of in de zee: xl-potvis, dolfijn, inktvis, flamingo en zeehond.disclaimer | © broeze.org